بتن فا
بتن فا

بتن ریزی روی عرشه فولادی

بتن ریزی بر روی عرشه فولادی / concreting on the steel deck

عرشه فولادی چیست؟

یکی از روش های ساخت سقف که از کارایی و ویژگی های مثبت زیادی برخوردار است عرشه فولادی بوده و از گذشته تا به امروز در بسیاری از پروژه ها در سراسر دنیا مورد استقبال پیمانکاران و طراحان قرار گرفته و میگیرد.

بتن ریزی بر روی عرشه فولادی به شکل های مختلفی انجام میشود که بسته به شرایط متفاوت متغیر است. مثلا  کفسازی (پروژه هایی که بعد از بتن ریزی بر روی عرشه فولادی ،قرار است تاسیسات بر روی سقف کارگذاری شده و دوباره کفسازی نهایی انجام شود) با (بتن ریزی در پروژه هایی که بتن ریزی در یک مرحله و بصورت نهایی انجام میشود) متغیر بوده و هر یک دارای ویژگی های خاص خود هستند.

بطور کلی عرشه فولادی با ساختار سازمانی ای که دارد باعث ایجاد یک سطح یک نواخت در عین مساحت زیاد میشود و بر خلاف سقف وافل از ضخامت کمی برخوردار است و در مواردی که ستون های نزدیک به هم داریم مورد استفاده قرار میگیرد و پس از اجرا، به مانند سقف وافل  قالبی برای باز کردن ندارد و آرماتور زیادی هم در این روش مصرف نمیشود.

عرشه فولادی یا همان steel deck؟

به ورقه هایی فولادی با پستی و بلندی های یکنواخت که جهت خواباندن بر روی بیس کار یا همان ستون ها بکار میرود عرشه فولادی گفته میشود. معمولا جنس عرشه ها از گالوانیزه است و کاربرد آنها در مصارف ساختمانی با ایجاد یک سطح یکنواخت برای کفسازی است. هسته این ورق ها از فولاد نرمه تشکیل شده که این ماده به دلیل شکل پذیری بالا موارد مصرفی زیادی دارد.

اجزاء اصلی سازه سقف های عرشه ای شامل موارد زیر میشود:

  • ستون های سازنده سازه
  • ستون های فرعی
  • ورق های عرشه
  • گل میخ ها
  • آرماتور
  • بتن
  • در برخی موارد در صورت نیاز از فلاشینگ و تیر فرعی نیز استفاده میشود

بدلیل کاربرد هایی نظیر ایجاد بهترین بستر برای بتن ریزی و انواع عایق ها بر روی آن و سادگی و کم هزینه بودن و ضخامت کمتر نسبت به سقف های وافل، عرشه فولادی یکی از پر کاربر ترین مصالح ساختمانی در میان تمام مصالح لازم برای زیر سازی کفسازی است.

نحوه اجرای عرشه فولادی:

  • ابتدا جای گذاری ورقه های عرشه صورت میگیرد که به دلیل وزن پایین آنها (تقریبا هر ورق معمولی 70kg) این کار توسط نیروی انسانی یا دستگاه های کوچک قابل انجام است. ورق های موجدار عرش به جهت مخالف تیر های فرعی رو روی آنها قرار میگیرند.
  • سپس برای ثابت کردن عرشه ها و آماده سازی برای اتصال گل میخ ها/ ورق های عرشه را در دور تا دور کار به وسیله میخکوب یا پیچ های سر مته ای فیکس میکنند برای این که تا زمان اتصال گل میخ ها در جای خود ثابت بمانند.
  • توجه داشته باشید که استفاده از فلاشینگ های مرتب و درست باعث ایجاد کیفیت مطلوب در نواحی حاشیه های محل بتن ریزی شده میشود.
  • حال مرحله اتصال گل میخ ها برای چسبیدن ورق عرشه فولادی به ستون های فرعی استفاده شده در زیر سقف میرسد. در این مرحله تکنسین جوشکاری گل میخ ها، بلافاصله بعد از جایگیری ورق عرشه و flashing ها اقدام به متصل کردن ورق عرشه به بال های تیر زیرین توسط گل میخ ها میکند. پس از اجرای جوشکاری برای اطمینان از جوشکاری صحیح گل میخ ها میتوانید با استفاده از یک چکش چند ضربه به گل میخ ها بزنید تا از اتصال صحیح آنها اطمینان حاصل فرمایید. از دیگر روش های اتصال عرشه به تیر میتوان از روش های جوشکاری یا پیچ کردن ورق به ستون نام برد ولی بهترین و متداول ترین گزینه برای اتصال استفاده از گل میخ است
  • سپس نوبت مرحله آرماتور بندی یا همان مش بندی میرسد. آرماتور بندی سقف های عرشه به دو صورت استفاده از آرماتور (میلگرد) و مفتول و یا استفاده از مش های آماده صورت میگیرد. همان طور که میدانید بتن دارای مقاومت فشاری زیاد و در عین حال دارای مقاومت کششی پایینی است این کار به منظور مسلح سازی بتن در برابر نیروی کششی بتن انجام میشود.
  • در مرحله بعدی اتصال شبکه بافته شده به گل میخ ها صورت میگیرد. این کار نیز با ثابت نگه داشتن آرماتور بر روی ورق و جلوگیری از جابجایی آن و بلند شدن آرماتور در هنگام بتن ریزی تاثیر زیادی در یک نواخت سازی هسته کار، و در نتیجه افزایش راندمان کفسازی میشود.
  • آخرین مرحله مربوط به بتن ریزی روی سقف عرشه میشود که موضوع اصلی و تخصصی بحث این مقاله است.

 و اما بتن ریزی روی سقف عرشه / بتن ریزی روی عرشه فولادی

از آنجایی که بتن ریزی بر روی عرشه فولادی مانند تمام روش های دیگر حائز اهمیت فراوانی است در این مقاله قصد داریم که بطور جامع و کامل به بحث در این مورد بپردازیم.

 

بطور کلی عرشه فولادی به دو صورت تراز و شیب دار و بتن مورد استفاده در آن، بتن سبک یا بتن معمولی است که این حالت بستگی به طراحی و کاربرد یا شرایط کار دارد.

  • برای مثال در ramp های پارکینگ های طبقاتی که طراحی سازه بصورت شیب دار است ناخواسته بتن ریزی بر روی عرشه فولادی بصورت شیب دار انجام میشود.
  • اما در صورت فلت(flat) یا همان صاف و تراز بودن محل بتن ریزی هم میتوان به منظور ایجاد آب راهه به بتنی که در حال اجرا است شیب کمی داد.

برای مسلح سازی نیز میتوان بجای آرماتور بندی از الیاف های ساخته شده برای مسلح سازی استفاده کرد که در مبحث بتن مسلح در مورد آن بصورت کامل و جامع صحبت کرده ایم. نوع بتن مورد استفاده در بتن ریزی عرشه فولادی بستگی به طول دهانه ها ، فاصله تیر ها، تعداد ستون ها، ضخامت بتن، و دیگر موارد دارد که با توجه به نوع طراحی ، پیمانکار بتن باید بتن ریزی را بصورت صحیح انجام دهد تا نتیجه مطلوب و برنامه ریزی شده حاصل شود.

ویبراسیون یا همان عملیات ویبره زنی بر روی عرشه فولادی نیز مانند سایر مکان ها دارای اهمیت بالایی است پس برای این امر نیز باید از نیروی مجرب و متعهد استفاده شود.

بتن مورد استفاده در این عملیات باید دارای مقاومت فشاری حداقل 20 مگاپاسکال باشد. پس از بتن ریزی برو روی عرشه دیگر نیازی به کفسازی مانند پوکه  ریزی نمیباشد.

در هر صورت برای اجرای بتن بر روی سقف عرشه برای رسیدن به بهترین نتیجه با قیمت مناسب باید از تیم مجرب و متعهد که تمام نیاز های شما را برطرف کند بهره بگیرید و دقت داشته باشید بهتر است به یکباره کار را بصورت صحیح انجام دهید تا مجبور به هزینه تراشی برای دوبار کاری نشوید.

اشتراک گذاری در email
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در pinterest
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در telegram

دیدگاهتان را بنویسید